Ghandhi Jyanti – Important GK Question Asked in Govt Exams

Punjab Govt Exams Previous Papers download here


GK Questions on Ghandi Jyanti | Important MCQ

Important MCQ (Asked in recent Exams) related to Mahatma Gandhi Jyanti & his life journeys. Some important topics are listed below. Leave your feedback in comments to improve this article. 

important gk questions

Important GK Questions on Mahatma Gandhi


Q1) when Mahatma Ghandhi born?

Ans – 02 Oct 1869


Q2)  Where was Mahatma Gandhi Born?

Ans – Porbandar


Q3) Full Name of Mahatma Gandhi ?

Ans – Mohandas Karamchand Gandhi


Q4) mother of Mahatma Gandhi?

Ans – Putlubai


Ques 5) Wife of Mahatma Gandhi?

Ans – Kasturba


Ques 6) When Mahatma Gandhi has died?

Ans – 30 January 1948


Ques 7) when & where his 1st Satyagraha?

Ans – 1906 in South Africa (SA), against Asiatic ordinance


Ques 8) First Satyagraha in India ?

Ans – 1917 – (Champaran, Bihar)


Ques 9) When Gandhi went to Jail (1st time) or Imprisonment ?

Ans – 1908 (Johannesburg, South Africa)


Ques 10) When Gandhi Ji started Tolstoy Farm at SA ?

Ans – 1910


Ques 11) weekly newspaper start by Gandhi Ji at South Africa ?

Ans – Indian Opinions – 1904


Ques 12) When Gandhi Ji return to India ?

Ans – 09 Jan 1915


Ques 13) All India Harijan Smaz started by?

Ans – Mahatma Gandhi – 1932


Ques 14) When Mahatma Gandhi started weekly Harijan ?

Ans – 1933


Ques 15) Who called Gurudev to Rabindernath Tagore ?

Ans – Mahatma Gandhi


Ques 16) Who called Gandhi Ji as Mahatma ?

Ans – Rabindernath Tagore


Ques 17) Political guru of Gandhi ?

Ans – Gopal Krishna Gokhale


Ques 18) Spiritual Guru of Gandhi ?

Ans – Leo Tolstoy


Ques 19) 02 Oct is Internationally observed as ?

Ans – Non-violence Day


Ques 20) Book Written by Mahatma Gandhi ?

Ans –

  • The Story of my experiment with truth
  • Hind swaraj or Indian Home Rule

Note – “The Story of my experiment with truth” book is autobiography of Mahatma Gandhi.


Ques 21) When Salt March Started ?

Ans –  12 March, 1930

Note – “Salt March also known as Dandi March or Dandi Satyagraha.


Ques 22) गांधी जी ने कैसर-ई-हिंदी को क्यों छोड़ा ?

Ans –  Because of Jallianwala bagh massacre (जलियांवाला बाग नरसंहार)


Ques 23) Political Teacher of Gandhiji ?

Ans –  Gopal Krishna Gokhale


Ques 24) 3rd Satyagraha of Gandhiji?

Ans –  Kheda Satyagraha (1918)


Ques 25) Gandhiji wrote his Auto-biography in which language ?

Ans –  Gujrati


Ques 26) Who translate this Auto-biography in English ?

Ans –  Mhadev Desai


Ques 27) When this Auto-biography was published ?

Ans –  1927


Ques 28) Last word of Gandhiji before die ?

Ans –  Hey Ram


Ques 29) Gandhiji got married in which age ?

Ans –  When he was only 13 years.


Ques 30) When Gandhiji completed his Graduation in Law ?

Ans –  1891 (From University of London)


Ques 31) Occupation of Gandhiji’s Father ?

Ans –  Minister or Diwan of Porbandar city


Ques 32) When Quit India Movement was started ?

Ans –  Aug 1942


Ques 33) Mahatma Gandhi’s Memorial situated at ?

Ans –  Raj Ghat (New Delhi)


Ques 34) Hind Swaraj published by Gandhiji in ?

Ans –  1908


Download Important GK Notes Here

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>